Kornåker
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Frykter stor avlingssvikt.

16. juni 2018

Ekstremtørken har rammet bøndenes avlinger. Tall fra flere fylkesmenn viser at erstatningsutbetalinger for avlingssvikt kan bli fem ganger høyere enn vanlig.

På bakgrunn av tall rapportert inn fra fylkesmenn rundt om i landet, anslår Landbruksdirektoratet erstatningsutbetalinger for avlingssvikt på 200 millioner kroner i år. Vanligvis ligger den summen på 30 til 40 millioner i året.

– Norske bønder har ikke opplevd like dårlige kår siden 1992, sier seksjonssjef Gunn Eide i Landbruksdirektoratet til NRK.

Landbruksdirektoratet anbefaler at de som frykter store avlingstap på grunn av tørken, uansett type produksjon, sørger for å dokumentere skadene. Kommunen bør også varsles slik at den kan kontrollere arealet og skadeårsaken.

– Vi kan frykte mellom 1 000 til 1 500 erstatningssaker som følge av avlingssvikt bare innen kornproduksjonen, sier Eide.

Det er spesielt kornprodusenter i Østfold, Akershus og Vestfold som ser ut til å bli hardest rammet av tørken.

– Vi kan forvente betydelig avlingssvikt i de fleste områder og i alle jordarter. Selv med nedbør i nærmeste framtid må disse fylkene regne med stor avlingssvikt, sier Eide.

(©NTB)