Gulrøtter
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Frykter halvering også av grønnsaksavlingene

4. august 2018

Grønnsaksbøndene begynner først nå å se resultatene av den voldsomme tørken. Avlingene vil trolig halveres, i beste fall. – Det er nå vi begynner å se den fulle effekten for grønnsaksprodusentene, sier administrerende direktør Elisabeth Morthen i Gartnerhallen til Nationen.

Svingende sesonger er normalt i landbruket, men situasjonen i år har gjort ting vanskelig, ifølge gulrotprodusent Einar Dyste på Dal i Eidsvoll.

– Vi er vant med at ting er variabelt, men nå blir det såpass ekstremt og tungt at vi ikke klarer å takle det.

– Jeg vil anslå at totalavlingen vår per nå ligger på halvparten av det den var i fjor. Men hvis det ikke kommer regn, vil det potensialet bare går nedover, og kommer det regn vil det holde seg på det nivået ut sesongen.

Morthen mener erstatningsordningen, med tak på 750.000, ikke er tilpasset denne type produksjon fordi grønnsaksprodusenter har høye omsetninger.

– Vi mener at erstatningsordningen bør tilpasse seg etter omsetning og de skadene man faktisk har i avlingsåret, sier Morthen.

Det ekstreme været har ført til store variasjoner i størrelser og utseende på for eksempel gulrøtter. Morthen sier de er i dialog med kundene i håp om at de kan akseptere dette, slik de får mest mulig av avlingene ut i markedet.

Høyere priser
Prisen på grønnsaker er i år mellom 10 og 15 prosent høyere enn i fjor. Tørken får mye av skylda.

– I et vanskelig år som vi er i nå, blir volumet lavt fra produsentene, og da blir prisene høyere, sier sjef for frukt og grønt i Coop, Atle Olsen, til Finansavisen.

Han anslår at totalprisene for grønnsaker er mellom 10 og 15 prosent høyere i år enn i fjor.

Ifølge statistikk fra GrøntProdusentenes Samarbeidsråd fikk agurkbøndene 7,90 kroner per agurk i uke 30 i år, mens de i samme uke i fjor fikk 5,90 kroner. Det er en økning på 34 prosent.

Morten Andersen i GrøntProdusentenes Samarbeidsråd sier at det lave volumet har en naturlig forklaring.

– Det er enormt stort svinn som følge av tørken, sier han.

Han legger til at varmen også gjør at folk kjøper mindre «tyngre» grønnsaker som potet, blomkål og brokkoli.

Prognoser landets fylkesmenn har samlet inn, som er bearbeidet av Landbruksdirektoratet, viser at grønnsaksbøndene i år trolig vil søke om drøyt 12 millioner kroner i avlingsskadeerstatning. Potetbøndene vil på sin side trolig søke om 23 millioner kroner, fruktbøndene vil søke om rundt 6 millioner kroner, og bærbøndene vil søke om drøyt 19 millioner kroner.

(©NTB)