Rundballer
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Frykter grovfôrmangel i Trøndelag og Nord- Norge

26. august 2020

Oppdatert 26. august.

Fra Steinkjer i Trøndelag og nordover har førsteslåtten gitt lavere avlinger enn normalt i år. Felleskjøpet tilbyr nå fôrformidlingstjeneste for bønder og starter produksjonen av fiberrikt kraftfôr til produsenter som får grovfôrmangel.

 

I nordlige deler av Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark har årets sesong medført en sviktende førsteslått og det er fortsatt usikkerhet omkring andreslåtten og hva den gir. I tillegg er det så langt utsikter til lite halm på grunn av kortvokst åker mange steder i Trøndelag. På Østlandet er det noe varierende avlinger, men det rapporteres om gode avlinger med grovfôr sør på Østlandet.

 

– Vi skal bidra til å sikre fôrsesongen og iverksetter derfor flere tiltak allerede nå, slik at berørte produsenter også i kommende fôrsesong ivaretar dyrehelsa på best mulig måte og oppnår ønskede resultater, sier Trude Ulven, markedssjef kraftfôr i Felleskjøpet Agri.

 

I tillegg til Felleskjøpets tiltak har Ulven en klar oppfordring til produsenter over hele landet:

 

– Bruk vår fôrformidlingstjeneste og meld inn allerede nå hva du kan tilby av grovfôr og halm. Treskinga er allerede i gang i deler av Østlandet, med normale avlinger med korn og gode halmmengder. Det er nå vi kan få tatt vare på halmen, sier Ulven.

 

Felleskjøpets fôrformidlingstjeneste

I forbindelse med tørken 2018 opprettet Felleskjøpet raskt en egen plattform der produsenter kunne melde inn sine behov for ekstra grovfôr eller halm, eller tilby det de hadde av overskudd. Felleskjøpet har siden videreutviklet plattformen og den er nå tilgjengelig. Tjenesten er gratis gjennom Felleskjøpets Min Gård. Les mer om tjenesten her.

Starter produksjon av fiberrikt kraftfôr 

Mandag 24. august startet Felleskjøpet opp produksjonen av Formel Fiber Grovfôrmangel på fabrikkene på Bergneset og Steinkjer. Detter fôret er en løsning som gir svært gode resultater til melkekyr, ammekyr og ungdyr.  

 

– Vi ønsker å være beredt om situasjonen utvikler seg til det verre. Dette kraftfôret er svært fiberrikt og egner seg godt der man opplever en grovfôrmangel, samtidig som det ivaretar god melkeproduksjon og melkekvalitet. Ta kontakt med våre fôrrådgivere allerede nå for å planlegge sesongen, oppfordrer Rune Lostuen, produktsjef drøvtygger i Felleskjøpet Agri 

 

I 2018 var det produsentene i Midt-Norge som kom oss søringer til unnsetning, i år er det vi som kan gi noe tilbake. Vi oppfordrer de som kan ta vare på halmen etter tresking i sør, til å gjøre dette for å avlaste og hjelpe produsenter i nord. Sammen skal vi berge en god fôrsesong for alle, sier Lostuen.

Kilde: Felleskjøpet Agri.