Sivert Bjørnstad (Frp).
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Sivert Bjørnstad (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB

FrP: Vi gir ikke regjeringen blankofullmakt

10. mai 2021

For å vise sin misnøye med jordbruksoppgjøret ruller traktorer fra hele landet inn i Oslos gater tirsdag. Samtidig advarer Frp bondeorganisasjonene.

– Nå tropper bøndene opp ved Stortinget for å si ifra at vi trenger en satsing på norsk landbruk. For bønder, og for dem som skal inn i næringa, er det helt nødvendig med et inntektsløft, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag i en pressemelding.

Traktorene vil ankomme Stortinget klokken 12 tirsdag. Dessuten vil det bli markeringer i alle fylker på samme tid.

Mannen som trolig kjører lengst er styremedlem i Norges Bondelag, John-Erik Skjellnes Johansen. Han kjørte fra Dønna i Nordland søndag. For å komme til Stortinget må han legge 100 mil bak seg.

– Jeg skal lage mest mulig oppmerksomhet rundt saken. Vi trenger handling bak landbrukspolitikken. Vi trenger et storting og en regjering som viser at de har trua på landbruket i Norge i framtiden, sier han til NRK.

Frp: – Gå til forhandlingsbordet

Dersom bøndene og staten ikke blir enig innen 17. mai, er det Stortinget som vedtar hvor stort jordbruksoppgjøret blir.

Dersom det skulle skje, vil det ikke nødvendigvis skape mer glede hos bondeorganisasjonene, mener Sivert Bjørnstad, næringspolitisk talsmann i Frp

– Vi vil egentlig bare oppfordre dem til å gå tilbake til forhandlingsbordet. Det er ikke en formaning, men en beskjed: Det vil sannsynligvis gi dem et bedre resultat å forhandle med staten. Det er usannsynlig at vi kommer til å bidra til å øke tilbudet til staten fra Stortingets side, sier han til NTB.

– For oss fremstår det litt rart at man ikke kan møte til forhandlinger når man blir tilbudt en inntektsvekst på 4,5. Det er ikke gitt at vi kommer til å støtte regjeringens tilbud til bøndene. Det skal vi vurdere i stortingsgruppa hvis saken kommer så langt. Vi gir ikke regjeringen noen blankofullmakt.

(©NTB)