Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Frivillig vern av 22 nye skogområder

7. desember 2018

Regjeringen har besluttet å verne 22 skogområder i åtte fylker. Vernet gjelder områder som er viktige for et stort antall truede arter. Områdene er utelukkende privateid. Eierne har tilbudt vern mot erstatning fra staten.

Vernet omfatter et skogareal på rundt 113 kvadratkilometer, og om lag 47 kvadratkilometer produktiv skog. De 22 skogområdene som vernes ligger i fylkene Møre og Romsdal, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Østfold og Hedmark.

– Det er veldig flott at mange private skogeiere tilbyr frivillige vern av skog med viktige verneverdier. Uten deres innsats hadde ikke det ikke vært mulig å få til så mye skogvern som vi nå har klart, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Ifølge regjeringen har om lag 470 skogområder blitt vernet som følge av samarbeidet mellom miljømyndigheter og skogeierorganisasjonene om frivillig vern.

Regjeringen har et langsiktig mål om vern av 10 prosent av Norges skogareal.

Det er så langt vernet om lag 3,4 prosent av den produktive skogen, og rundt 4,7 prosent av det samlede skogarealet.

Følgende områder er vernet:

1. Mulvikknuken naturreservat i Tingvoll og Sunndal kommuner, Møre og Romsdal fylke
2. Alsåker naturreservat i Ullensvang herad, Hordaland fylke
3. Fyksesund naturreservat i Kvam herad, Hordaland fylke
4. Uranes naturreservat i Granvin herad og Kvam herad, Hordaland fylke
5. Stråtveit naturreservat i Vindafjord kommune, Rogaland fylke
6. Oksåsen naturreservat i Flekkefjord kommune, Vest-Agder fylke
7. Hålandsheia naturreservat i Evje og Hornnes kommune, Aust Agder fylke
8. Øyvassheia naturreservat i Åmli kommune, Aust-Agder fylke
9. Siljufjellet naturreservat i Drangedal kommune, Telemark fylke
10. Urdalen naturreservat i Tinn kommune, Telemark fylke
11. Gygrestolen naturreservat i Bø og Nome kommuner, Telemark fylke
12. Mælslia naturreservat i Tinn kommune, Telemark fylke
13. Kleppefjell naturreservat i Hjartdal kommune, Telemark fylke
14. Hitterød narreservat i Porsgrunn kommune, Telemark fylke
15. Bogen naturreservat i Spydeberg kommune, Østfold fylke
16. Strønes naturreservat i Trøgstad kommune, Østfold fylke
17. Melåsmoen naturreservat i Elverum kommune, Hedmark fylke
18. Rogberget naturreservat i Åsnes kommune, Hedmark fylke
19. Deifjellia naturreservat i Åmot kommune, Hedmark fylke
20. Fjellkroken naturreservat i Rendalen kommune, Hedmark fylke
21. Kvannskardkletten naturreservat i Stor-Elvdal kommune, Hedmark fylke
22. Eldåa naturreservat i Stor-Elvdal kommune, Hedmark fylke

NTB

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.