Ammekyr som mangler fôr
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

“Fôrkrise” kåret til “årets ord” av NRK

16. desember 2018

Språkteigen på NRK P2 har kåret fôrkrise som “årets ord“. – Dette rammet veldig mange i et stort geografisk område og er brutalt på en måte vi ikke helt kan forestille oss. Vi bruker kanskje ordet «krise» for mye, men dette var virkelig ei krise sier Toril Opsahl, førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo og jurymedlem i kåringa av årets ord.

Hvert år kårer Språkteigen på NRK P2 «årets ord». Ikke et nyord slik Språkrådet gjør, men et ord som virkelig har satt sitt preg på året som har gått. Det har kommet inn mer enn 100 ulike forslag og en jury har bedømt ordene ut fra følgende kriterier:
-Det må være et etablert ord på norsk.
-Ordet kan være kjent, men må ha blitt aktualisert i løpet av året.
-Ordet skal oppsummere året – eller speile noe som har preget samfunnet.

-Jeg må innrømme at det vekte en stor uro i meg. Selve tanken på at klimaendingene gjør at bønder må slakte ned dyrene sine er skremmende, sier jurymedlem Christine Meklenborg Salvesen, førsteamanuensis i fransk ved Universitetet i Oslo.

Juryen har valgt å sette ordet inn i en større sammenheng og se det som en del av verdens klimakrise, men mens det kan være et ord som betegner flere år, har årets fôrkrise virkelig vært markant for 2018.

Kilde: NRK