ScreenShot_18.10.2022_11_01_42

Finalistene i Årets unge bonde er klare

18. oktober 2022

De 5888 stemmene er talt opp, og tre finalister står igjen i kampen om den prestisjetunge tittelen Årets unge bonde. Nå er det opp til en jury med landbruks- og matminister Sandra Borch i spissen å bestemme vinneren. 

Etter at 928 nominasjoner ble til ti semifinalister, er det nå kun tre kandidater igjen. Nå står det mellom Marit Eggen (35), Gry-Heidi (33) og Ole Espen Honnemyr (34), og Ole Otto Grønning (26) og Trine Pedersen (26). Vinneren av konkurransen får 20.000 kroner i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10.000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester. 

-Det har vært skyhøyt nivå, og samtlige semifinalister hadde fortjent en finaleplass. Nå sitter vi igjen med noen strålende kandidater, som alle bør ha gode vinnersjanser, sier Henrik Nordtun Gjertsen, leder i Norges Bygdeungdomslag. 

 

For Gry-Heidi Omland Honnemyr og Ole Espen Honnemyr har ikke de siste årene vært enkle. Kun to år etter at de tok over slektsgården Frøysaa, ble Ole Espen alvorlig syk, da beinmargen døde. Han ble liggende på sykehus i cirka seks måneder, og det var lenge uklart om han ville overleve. Han fortsatte å jobbe fra sykesengen, og nå er han delvis tilbake i arbeid på gården, til tross for at han har mistet noen fingre og tær som følge av sykdommen. Ekteparet har nettopp fått barn nummer to, og planlegger nytt løsdriftsfjøs på gården. De beskrives som forbilder for den lokale ungdommen, og det er fullt kjør på gården med produksjon av melkekyr, storfe, skog og beite. 

 

 

For Ole Otto Grønning har gårdslivet alltid vært en del av hverdagen. Han vokste opp på det velstelte gårdstunet på Stadsbygd, mens samboeren trine kommer fra et småbruk som ikke var i full drift. Hun jobbet også i gårdsbarnehage, og er aktiv i Bondelaget, mens Ole Otto er aktiv i produsentlaget. I dag har paret en betydelig melkekvote, og de satser hardt. Paret er opptatt av å beholde det gammeldagse utseende på gården, men samtidig satse på et bærekraftig og framtidsrettet gårdsbruk. Som for mange andre bønder har det siste året vært tøft, men paret ser positivt på fremtiden.  

 

Marit Eggen kalles ofte bare Operabonden. Hver sommer gjøres nemlig setra om til en operascene for noen dager, og kyrene oppkalles ofte etter kjente operakarakterer. Hun er tiende generasjon på gården Eien i Tylldalen i Nord-Østerdalen, der hun og samboeren Martin driver med produksjon av melk, kjøtt og gress, i tillegg til å drive utleie og den berømte «Opera di Setra». Hun er stolt av å drive lite, og målet er å drive på best mulig måte, ikke bli størst mulig. 

Kilde: Pressemelding fra årets unge bonde