Illustrasjonsfoto: JCP Prad
Illustrasjonsfoto: JCP Prad

Finalistene i “Årets unge bonde” er klare

16. august 2023

For fjortende gang skal Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet og McDonald’s finne «Årets unge bonde». Etter en lengre nominasjonsperiode og en semifinale der publikum har kunnet stemme over ti nøye utvalgte bønder, står det nå tre kandidater igjen i finalen.

-Vi sitter igjen med noen helt fantastiske kandidater, og det blir noen veldig spennende jurymøter der vi skal bestemme hvem som stikker av prisen, sier leder i Norges bygdeungdomslag og jurymedlem, Henrik Nordtun Gjertsen.

I finalen står parene Birger Gikling Ingeborgvik (23) og Marthe Holthe Sirivik (22), Henrik Møyland (27) og Synnøve Aske (28), og Marthe Bogstad (33).

 

-Det var selvsagt veldig stas å få beskjeden. Vi var spente, og etter å ha lest om de andre semifinalistene har vi inntrykk av at alle er veldig flinke og gode på sin drift. Det har vært veldig artig og inspirerende å lese om de andre også, sier Gikling Ingeborgvik og Holthe Sirivik.

-Det betyr veldig mye å være i finalen, og det gir en inspirasjonsboost å komme til finalen. Det er veldig kjekt at så mange har lagt merke til oss, og gitt oss sin stemme.

 

For Møyland og Aske kom finaleplassen som en overraskelse.

-Det var veldig hyggelig å få beskjeden, og vi er utrolig takknemlige for alle som har stemt på oss. Vi hadde ikke trodd vi skulle komme så langt. Det å være blant de ti semifinalistene var en ære i seg selv. Hjertelig takk til alle som har stemt på oss!

 -Å komme så langt betyr utrolig mye for oss. Vi legger ned mye arbeid og ressurser hver dag for at det skal gå bra med dyrene og driften på gården. Finaleplassen gjør arbeidsdagen og fremtiden enda litt mer meningsfull og givende, slår de fast.

 

Også Bogstad må innrømme at finaleplassen kom overraskende på.

-Det føles litt uvirkelig, jeg hadde ikke trodd at jeg skulle gå videre. Jeg ble veldig glad og stolt da jeg fikk beskjeden!

-Det betyr mye. Å sette fokus på yngre bønder er kjempeviktig! Vi fortjener å jamstilles økonomisk med resten av samfunnet og hvis denne kåringen kan hjelpe med å sette fokus til dette, vil jeg absolutt være med å bidra, avslutter hun.

Vinneren utropes på Dyrsku’n

Den eller de som til slutt stikker av med tittelen vinner i tillegg til heder og ære 20.000 kroner i reisestipend, et gavekort fra Felleskjøpet til en verdi av 10.000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester. Det er en jury med landbruksminister Geir Pollestad (Sp) i spissen som velger vinner, som utropes under Dyrsku’n i september.

Kilde: Pressemelding fra “Årets unge bonde”