Foto: Felleskjøpet Agri
Foto: Felleskjøpet Agri

Fullgjødselprisene øker i dag.

2. juni 2021

Hele gjødselbransjen  øker sine priser på Fullgjødsel fra 2. juni. Prisøkningen kommer som en direkte følge av etterspørsels- og prisøkninger i det internasjonale gjødselmarkedet. Det er Yara som har tatt initiativet til økningen, bekrefter markedssjef for gjødsel i Yara Norge Anders Trømborg, til Landbruk24

-Økningen gjelder for alle kunder i Norge. Årsaken er de høye prisene på verdensmarkedet, og frykt for at det ville bli hamstring av gjødsel i juni. Juni er den måneden hvor behovet for Fullgjødsel i Norge er minst og logistikksystemet ville blitt utfordret med et stort salg nå. Det ville også skapt store forskjeller mellom bønder sier Trømborg.

Det prisnivået som gjelder fra og med i dag er slik Trømborg ser det representativt for nivået som er i det europeiske markedet nå. Han forteller at prisstigningen internasjonalt skjøt fart i januar og februar, men de har ikke registrert økt salg av Fullgjødsel i det norske markedet de siste månedene. Det er først nå det har blitt oppmerksomhet om prisstigningen i Norge, og basert på tidligere erfaring fra lignende situasjoner øker de altså prisene allerede fra i dag.

Nye priser fra 1. juli

Ved overgangen til ny gjødselsesong forhandles det som vanlig fram nye innkjøpspriser på Fullgjødsel i juni med virkning fra 1. juli. Innkjøpsprisene på nitrogengjødsel forhandles hver måned med Yara, og de er endret månedlig siden nyttår. Prisene på nitrogengjødsel er tilnærmet uendret fra mai, opplyser Felleskjøpet Agri i en pressemelding.

Kunder som allerede har kjøpt og bestilt gjødsel til avtalte priser, vil få disse levert som normalt. Alle som bestiller gjødsel fra 2. juni må forholde seg til de justerte prisene.

Prisene har økt med 30- 40 prosent siden 1 juli 2020.

Direktør for landbruk i Felleskjøpet Rogaland Agder Torgeir Erfjord bekrefter at også de øker prisene fra og med i dag. -Vi er urolige for denne økningen og ser at gjødselprisene med denne endringen har økt med 30 – 40 prosent siden 1. juli i 2020, og forventer at de høye prisene fra gjødselprodusentene er forbigående på litt sikt, sier Erfjord til Landbruk24.