Brunbier
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

EU forbyr sprøytemiddel som er skadelig for bier

27. april 2018

EU går inn for totalforbud mot utendørs bruk av såkalte neonikotinoider, en type sprøytemidler som er skadelige for bier.  De nye reglene skal i utgangspunktet også gjelde i Norge.

EUs medlemsland stilte seg fredag bak forbudet. Det innføres etter at en vitenskapelig gjennomgang bekreftet at slike stoffer er skadelige for bier når de brukes utendørs.

Konsekvensen er at all utendørs bruk av de tre stoffene imidakloprid, klotianidin og tiamethoxam vil bli forbudt.

– Biers helse er avgjørende viktig for meg fordi det handler om naturmangfold, matproduksjon og miljø, sier EU-kommissær Vytenis Andriukaitis.

Miljøvernere samlet seg utenfor EU-kommisjonens hovedkvarter Berlaymont fredag formiddag for å feire vedtaket.

– Dette forbudet er et glimt av håp for biene. Endelig begynner myndighetene våre å lytte til vanlige folk, vitenskapelige beviser og bønder som forstår at biene ikke kan leve med disse kjemikaliene, og at vi ikke kan leve uten biene, sier Antonia Staats i miljøorganisasjonen Avaaz.

De to stoffene klotianidin og tiamethoxam er ikke i bruk i Norge i dag, men det selges omtrent 500 kilo imidakloprid i året. Den største bruken av imidakloprid i Norge er som beisemiddel (dvs. at stoffet påføres frøet/settepoteten før det settes i jorda) i potet. Dette er den eneste tillatte bruken utendørs av dette stoffet i Norge i følge Mattilsynet.

NTB