Erna Solberg og kyr
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Erna avviser at hver 5. ku må bort.

10. oktober 2018

Statsminister Erna Solberg (H) innrømmer at hennes forsøk på å spise mer gulrøtter og fisk ofte svikter. At hver femte norske ku må bort er hun ikke med på.

– Folk skal få spise hva de vil, slo Solberg fast fra Stortingets talerstol onsdag.

Hun la til at hver og en må ta hensyn til sin egen helse og gjerne regne inn sitt eget bidrag til klimapåvirkningen. For sin egen del la hun til:

– Jeg vil si at både gulrøtter og fisk er sunt. Det er lurt å spise mer av det. Jeg forsøker – og svikter ofte, for å si det sånn.

Innrømmelsen kom etter at Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum trakk fram en formulering fra statsbudsjettet i spørretimen.

En av fem

Vedum viste til beregninger som viser at målene for klimakutt kan føre til 60.000 færre kyr her i landet. Mindre ku-promp gir reduserte klimautslipp.

Ifølge beregninger fra Norges Bondelag betyr det at hver femte norske ku må bort. Seniorrådgiver Anders Huus i Bondelaget sier til Nationen at forbruket av storfekjøtt må ned fra dagens 19 kilo til snaut 14 kilo innen 2030 for nå klimakuttene.

Vedum vil gå en annen vei:

– Men med økt ustabilitet i verdens matproduksjon er det viktig med økt norsk matproduksjon. Og klimaendringene vil gjøre at mulighetene for økt produksjon ligger i Norden. Hvorfor mener Solberg at norsk matproduksjon bør reduseres i klimaets navn, spurte Vedum.

Rapport og strategi

Solberg mente at Vedum blandet kortene.

– Noe av det viktigste i norsk politikk er å skille mellom hva som regjeringens forslag og hva som er gjennomgang av rapporter der regjeringen for eksempel rapporterer om klima. Vedum viser ikke til regjeringens strategi, men referatet fra Miljødirektoratets rapport om hva som kan gjøres for å få til store reduksjoner av klimautslippene fra landbruket.

– En rapport fra Miljødirektoratet er ikke nødvendigvis regjeringens strategi. Og mye av det som står der vil det være vanskelig å få til, sa Solberg.

Ku-forskning

Vedum viste til at regjeringen for tiden forhandler med norsk landbruk.

– Til grunn for de forhandlingene ligger den rapporten som Solberg nå tar avstand fra. Dessuten står det rett ut i forslaget til statsbudsjett at man skal redusere forbruket av storfekjøtt og øke gulrøtter. Legger vi til grunn det som står der, skal norske forbrukere spise 30 prosent mindre storfekjøtt framover. Det er nesten som å lese programmet til Miljøpartiet De Grønne, sa Sp-lederen.

Solberg svarte at forhandlingene med landbruket dreier seg om hvordan man kan drive en gård på en mer miljøvennlig måte. Blant annet drives det forskning for å få mindre metanutslipp fra kyr.

(©NTB)

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.