Erna Solberg og kyr
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Erna avviser at hver 5. ku må bort.

10. oktober 2018

Statsminister Erna Solberg (H) innrømmer at hennes forsøk på å spise mer gulrøtter og fisk ofte svikter. At hver femte norske ku må bort er hun ikke med på.

– Folk skal få spise hva de vil, slo Solberg fast fra Stortingets talerstol onsdag.

Hun la til at hver og en må ta hensyn til sin egen helse og gjerne regne inn sitt eget bidrag til klimapåvirkningen. For sin egen del la hun til:

– Jeg vil si at både gulrøtter og fisk er sunt. Det er lurt å spise mer av det. Jeg forsøker – og svikter ofte, for å si det sånn.

Innrømmelsen kom etter at Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum trakk fram en formulering fra statsbudsjettet i spørretimen.

En av fem

Vedum viste til beregninger som viser at målene for klimakutt kan føre til 60.000 færre kyr her i landet. Mindre ku-promp gir reduserte klimautslipp.

Ifølge beregninger fra Norges Bondelag betyr det at hver femte norske ku må bort. Seniorrådgiver Anders Huus i Bondelaget sier til Nationen at forbruket av storfekjøtt må ned fra dagens 19 kilo til snaut 14 kilo innen 2030 for nå klimakuttene.

Vedum vil gå en annen vei:

– Men med økt ustabilitet i verdens matproduksjon er det viktig med økt norsk matproduksjon. Og klimaendringene vil gjøre at mulighetene for økt produksjon ligger i Norden. Hvorfor mener Solberg at norsk matproduksjon bør reduseres i klimaets navn, spurte Vedum.

Rapport og strategi

Solberg mente at Vedum blandet kortene.

– Noe av det viktigste i norsk politikk er å skille mellom hva som regjeringens forslag og hva som er gjennomgang av rapporter der regjeringen for eksempel rapporterer om klima. Vedum viser ikke til regjeringens strategi, men referatet fra Miljødirektoratets rapport om hva som kan gjøres for å få til store reduksjoner av klimautslippene fra landbruket.

– En rapport fra Miljødirektoratet er ikke nødvendigvis regjeringens strategi. Og mye av det som står der vil det være vanskelig å få til, sa Solberg.

Ku-forskning

Vedum viste til at regjeringen for tiden forhandler med norsk landbruk.

– Til grunn for de forhandlingene ligger den rapporten som Solberg nå tar avstand fra. Dessuten står det rett ut i forslaget til statsbudsjett at man skal redusere forbruket av storfekjøtt og øke gulrøtter. Legger vi til grunn det som står der, skal norske forbrukere spise 30 prosent mindre storfekjøtt framover. Det er nesten som å lese programmet til Miljøpartiet De Grønne, sa Sp-lederen.

Solberg svarte at forhandlingene med landbruket dreier seg om hvordan man kan drive en gård på en mer miljøvennlig måte. Blant annet drives det forskning for å få mindre metanutslipp fra kyr.

(©NTB)