Ulvemotstandere har reist fra hele landet for å gi stortingspolitikere klar beskjed: «Nå er vi grundig lei.» Demonstrasjonen, som har fått navnet « Rovdyrpolitisk fakkeltog », samlet en enorm folkemengde på Eidsvolds plass foran Stortinget. Det anslås at mellom 7 000 og 10 000 mennesker møtte fram.
Bakgrunnen er at de mener at regjeringen ikke følger opp rovdyrforliket fra Stortinget, og lar for mange ulv leve i norske beiteområder.
– Regjeringen nekter nok en gang å følge vedtaket som Stortinget har gjort om hvor mange ulv man skal ha i Norge, sa leder Lars Peder Bartnes i Norges Bondelag i sin appell.
Ute i folkemengden var et hav av fakler samlet bak faner fra forskjellige deler av landet, og både Akershus, Oppland, Hedmark, Østfold og Nord-Norge var representert.
Mange av deltakerne ankom i busslaster fra Distrikts-Norge tidligere på dagen.
– Det er en veldig merkelig situasjon at folk skal gå i gatene her i Oslo, for at regjeringen skal følge opp et stortingsvedtak. I dag gir vi klar beskjed, nok er nok, sa Bartnes.
Folkemengden fulgte opp med taktfaste rop om at «nok er nok».
I forkant hadde ulvemotstanderne marsjert fra Youngstorget til Stortingsbygningen, og ropt «Stortinget bestemmer, regjeringen glemmer».
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at han aldri i sin tid som politiker har sett så mange foran Stortinget.
– Grensen er nådd. Nok er nok, sa han i sin appell, til nye rop fra folkemengden.
Vedum mener at engasjementet kommer av at folk opplever at regjeringen overprøver Stortingets vedtak, og at dette igjen går ut over deres livskvalitet.
– De som lever med å ha ulv så tett innpå seg, føler seg umyndiggjort av dem som sitter på regjeringskontorene sine langt unna hverdagen til dem som faktisk blir berørt av politikken de fører, sier han til NTB.
Leder Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag er en av de tilreisende, som kjenner på situasjonen til daglig.
– Vi opplever at regjeringen og klima- og miljøministeren ikke forstår helt hvilke følger det har for oss som lever i områdene hvor ulven er. Vi vil ikke fjerne ulven, men vi kan ikke ha fri vekst av ulv. Det får ganske store konsekvenser når ulveantallet øker. Dette så vi sist i sommer, blant annet i Nord-Østerdalen, hvor over 800 sau ble drept. Det er en forferdelig belastning for folk som har gått hele sommeren og lett etter sau som enten er drept eller skadd, sier han.
Til tross for anbefaling fra rovviltnemndene om å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesonen, bestemte regjeringen i desember at kun Slettås-flokken skal tas ut. Beslutningen går ut på at det skal felles 29 ulv, derav tre innenfor ulvesonen.
– Dette er en stor demonstrasjon, som samler folk fra hele landet mot regjeringens forvaltning av ulveforliket. Vi kjemper for gjennomføring av forliket, sier Aas-Eng.
– Vi er maktesløse
Sauebønder fra hele landet har fått nok av regjeringens rovdyrpolitikk. – Beitedyrene blir drevet fra skanse til skanse, sier Erling Semmingsen fra Hedmark.
Semmingsen var en av flere tusen som møtte opp foran Stortinget tirsdag.
– Vi er maktesløse i å gi dyrene vern mot rovdyr, sier sauebonden.
Han slapp selv 440 sauer på beite i år. Normalt sender beitelaget han er del av ut 2.200 sauer, men de holdt tilbake mange dyr på jorder og beredskapsområder. Av de 1.150 sauene som ble sendt ut i utmark, ble likevel bortimot 400 tatt, ifølge Semmingsen.
– Beitedyrene blir drevet fra skanse til skanse. Det er stadig større trøkk fra rovdyr, og ulven i særdeleshet. Vi har gjort masse tiltak, men likevel ble så mange tatt, sier Semmingsen.
Han påpeker at dette skjer til tross for at han befinner seg i et område som er prioritert for beitedyr.
– Vi som driver med beitedyr, forholder oss til reglene Stortinget har vedtatt, men føler ikke regjeringen gjør det. Rovdyrforliket går ut på at det skal være 4–6 ynglinger i året, men i stedet har regjeringen lagt opp til 10–11 ynglinger. Det blir ikke holdbart, sier han.
Semmingsen påpeker at de forvalter en over tusen år gammel tradisjon for matproduksjon.
Statsminister Erna Solberg (H) er for tiden i India. Der besvarte hun tirsdag spørsmål fra norske journalister, også om ulv.
– Denne regjeringen skyter ulv. Vi har skutt mer ulv enn noen regjering har gjort på mange år. Samtidig forvalter vi ulvestammen på en måte som jeg mener er bærekraftig og innenfor de lover og regler vi har, sier Solberg.
Hun viser også til at domstolen har avvist kravet om å stanse ulvejakten.
– Det viser at regjeringens vurdering av å si ja til felling innenfor en av ulvesonene – basert på Stortingets vedtak – var riktig. Det er det viktigste prinsippet vi har stadfestet nå, sier statsministeren
Saken oppdateres
(©NTB