Rundballer
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det blir grovfôrmangel i Norge

29. juni 2018

Sjøl om vi fortsatt er i juni måned og det er over to måneder igjen av vekstsesongen kan vi slå fast at det blir grovfôrmangel i Norge. Alle som har mulighet til å skaffe mer grovfôr enn de har bruk for sjøl, kan i alle fall i Sør- Norge regne med avsetning av alt de kan selge.  Landbruk24 har bedt om en situasjonsrapport fra Ragnhild Borchsenius, fagkoordinator grovfôr i Norsk Landbruksrådgiving, og kanskje den som har best oversikt over situasjonen rundt om i landet. 

Her er hennes oppsummering så langt.

Tilbakemeldingene er at ingen roper krise før høsten har kommet. Det ser imidlertid ikke bra ut per dato. Landet kan deles i to. Vi har et værskille fra sør på Helgeland og sørover. I denne sørlige delen av Norge har det kommet for lite nedbør, og det påvirker avlingen over alt. Det har kommet nedbør enkelte steder, men ikke tilstrekkelige mengder. Situasjonen er mest kritisk på Øst- og Sørlandet. Når vi kikker på yr i dag er det ikke en god melding for bønder lengst sør i landet at det meldes om sol og over 30 grader i neste 10-dagers periode.

Nord-Norge har en kjølig og våt forsommer. Det meldes om at «det er den verste junimåned siden 50-tallet». Mange gjenlegg har druknet, og det er kaldt. Mange hadde store overvintringsskader, og en våt vår er dårlig medisin for håpet som lå i gode gjenlegg.

Konklusjonen er vått i nord og tørt i sør. Situasjonen i nabolandene er tilsvarende. I år er det viktigere enn noen gang at alle har i bakhodet å ta vare på halm fra korn og frøproduksjon for å bistå yrkeskollegaer i det som for enkelte ser ut til å bli en kritisk fôrsituasjon.

I Agder var det møte om situasjonen i går, les mer om det her
Oppland Bondelag om avlingssituasjonen