Foto: Norges Pelsdyralslag
Foto: Norges Pelsdyralslag

Den siste pelsdyrbonden legger ned

13. januar 2023

Fem år etter at forbudet mot pelsdyrhold ble lansert, avvikles den siste pelsdyrgården i Norge. Likevel har kun 5 av 270 pelsdyrbønder fått endelig erstatning.

– Avviklingen av pelsdyrnæringen kommer til å stå igjen som en skandale. Prosessen og spillet i de fem påfølgende årene har vært enda verre, sier styreleder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag i en epost til NTB.

Da forbudet ble lansert i av Solberg-regjeringen i 2018, ble pelsdyrbønder lovet et raskt erstatningsoppgjør. Fem år har gått, men kun et fåtall har fått besøk av statens takstmenn, og siden november har arbeidet stått stille.

– Flere av de som fulgte statens oppfordring om å avvikle raskt, har stått uten inntekt i årevis, og enkelte betaler tusenvis av kroner hver dag i renteutgifter på anlegg som står tomme, sier Trane Skadsem.

Fram til midten av juli 2022 var det utbetalt kompensasjon for om lag 420 millioner kroner. Da ble også nye forskrifter i kompensasjonsordningen vedtatt, noe som blant annet skulle gi kompensasjon for riving og opprydding, samt lavere framtidig alderspensjon.

Stortinget vedtok i juni 2019 å avvikle pelsdyrnæringen innen 1. februar 2025. Den gang anslo regjeringen at det ville koste 505 millioner kroner å avvikle næringen.

Se reportasje om den siste pelsdyrbonden på TV2 her

(©NTB)

[email protected]