Moden hveteåker
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Dårlig avling og lav hektolitervekt på matkornet

13. august 2018

Kombinasjonen av varme og lite nedbør har ført til avlingssvikt for mange norske kornbønder i år. Innhøstingen er bare så vidt i gang, men mye tyder på at norske kornavlinger vi bli mer enn halvert, særlig i Sør-Norge. Det skriver bakeri.net.

– Vi begynner å få en viss oversikt nå, og det ser ut som vi får inn et sted mellom 35 og 40 prosent av det vi hadde kontrakt på, sier daglig leder i Holli Mølle, Trygve Nesje til nettstedet.

Han forteller at kvaliteten er god, men at problemet er hektolitervekten.

– Kornplanten har tørket inn før den siste fasen da kornet skal fylle seg opp. Derfor er størrelsen og vekten på kornet blitt mindre enn normalen, sier Nesje.

Han har allerede varslet sine kunder om en sannsynlig prisoppgang i 2019, men påpeker at økningen ikke blir stor.

Viseadministrerende direktør i Norgesmøllene, Jan Erik Eikeland, forteller til Bakeri.net at også de har god kontroll på råvaresituasjonen.  På spørsmål om de kommer til å sette opp prisene svarer han:
— Det kan jeg ikke si noe om ennå. Foreløpig kan jeg bare si at vi opplever å ha kontroll på situasjonen. Vi vet mer om cirka 14 dager. Det avhenger i stor grad av hvor mye spekulasjon det blir på råvarepriser i Europa. I 2008 hadde vi en unormal situasjon der de internasjonale kornprisene oversteg den norske målprisen, og det er jo en viss fare for at det kan skje igjen.

Forrige uke ble europeisk mathvete handlet for omlag 2 kroner pr. kg. Den norske målprisen er 3,36 kroner pr. kg

Kilde: Bakeri.net