Sprit og vin på tønner
Foto: Ståle Andersen / SCANPIX .

Danskene vil lage alkohol av myse

22. mai 2018

Danske forskere har tatt patent på en metode som omdanner myse til alkohol. Det skrev Dagbladet i en artikkel i går. Myse er den delen av melka som blir tilbake når ostestoffet er tatt ut. De danske forskerne har i følge artikkelen nå klart å få en bakterie til å omdanne sukkeret i mysen til alkohol. Tine har ingen planer om produksjon av alkohol fra myse her i landet.

– Jeg har selv arbeidet mye med bakterien Lactococcus lactis som brukes til det meste innen osteproduksjon. Det er denne bakterien vi har endret på, slik at den lager etanol i stedet for melkesyre, forklarer Christian Solem som er lektor ved Danmarks tekniske Universiet til Dagbladet.
Resultatene var så lovende at proffessor Peter Rudahl Jensen og Solem besluttet å ta patent på teknikken og starte et selskap. Det har fått navnet Alcowhey. Dagbladet spør om det er aktuelt å forsøke seg i Norge? – Det er helt sikkert et potensial i Norge, men jeg må innrømme at jeg ikke kjenner situasjonen godt nok. I Norge brukes mye av mysen til brunost, og det er jo godt, smiler Solem som selv har bodd i Danmark hele sitt liv, men begge hans foreldrene er norske.

Tine vil ikke satse
Landbruk24 har kontaktet Tine for å få deres kommentar på dette. Eirik Selmer-Olsen,  Leder Forskningsbasert Innovasjon i Tine skriver dette:

-Myse er en utfordring i deler av verden og nye anvendelser er etterspurt. Vi leser at Christian Solem har bidratt til en metode for å redusere matavfall. For TINE er ikke myse matavfall, men en viktig ressurs med høyverdige proteiner og karbohydrater og salter. For å lage sprit er det sukkerfraksjonen som er tenkt benyttet. TINE har en fullgod anvendelse av mysa og bruker den primært til menneskemat. Det betyr brunost og prim og til ulike pulvere til anvendelse som ingredienser i matindustrien og noe til dyrefôr. TINE er opptatt av å utnytte ressursene så høyt opp i anvendelses pyramiden som mulig. Øverst er menneskemat, deretter kommer ingredienser og direkte anvendelse som dyrefôr og deretter kommer etanol og andre kjemikalier. Det gir den beste ressursutnyttelsen for TINE.

Vurderte TINE dette  i forbindelse med satsingen på mysepulver?
-Forslag om å produksjon av sprit fra myse er en gjenganger. Tidligere har en benyttet gjær og ikke melkesyrebakterier. Kun noen få gjærstammer kan bruke alt sukkeret i mysa til etanol. Fra naturens side kan ikke melkesyrebakterier lage etanol fra myse. Det betyr at vi her snakker om GMO. Norsk landbruk er restriktive i å bruke genmodifiserte mikroorganismer.

Vil TINE vurdere å satse på dette framover?
-Vi har ingen planer om produksjon av etanol fra myse, avslutter Eirik Selmer- Olsen