Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Danmark vil sette opp villsvingjerde mot Tyskland

21. mars 2018

Regjeringen i Danmark vil bygge et gjerde langs grensa til Tyskland for å stanse villsvin som er smittet av den fryktede afrikanske svinepesten.

Den borgerlige regjeringen og Dansk Folkeparti – kjent for sin sterke motstand mot innvandring – ble torsdag enige om gjerdet.

Bakgrunnen for tiltaket er frykt for at syke villsvin skal løpe over grensa fra Tyskland og smitte danske griser. Det kan få store konsekvenser for landbruket.

– Jeg vil ikke ta noen risiko. Dette er en milliardeksport på 11 milliarder kroner årlig, sier miljø- og næringsmiddelminister Esben Lunde Larsen.

Han advarer om at utbrudd av svinepest vil stanse all eksport av svin til tredjeland umiddelbart.

– Et gjerde vil både hindre eventuelle smittede villsvin i å løpe over grensa, og gjøre innsatsen for å utrydde villsvinene i Danmark lettere for jegere.

Det må vedtas en ny lov for å bygge gjerdet, som skal strekke seg 7 mil langs grensa. Det ventes at gjerdet vil bli 1,5 meter høyt og stikke en halv meter ned i bakken.

Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker, men nesten alltid dødelig for griser og villsvin. Nye tilfeller er de siste månedene registrert i Polen og Tsjekkia, og myndighetene i Tyskland er i alarmberedskap for å hindre at sykdommen sprer seg.

Du kan lese mer om saken i Landbrugsavisen

(©NTB)