NHO Mat og Drikke, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Norges Bondelag går sammen om fem krav for videre vekst i norsk matproduksjon til en kommende regjering etter valget i høst.
Koronapandemien har vist at verdikjeden for mat og drikke er sterk i Norge, og leverer også i ustabile tider. Nå ønsker NHO Mat og Drikke, NNN og Norges Bondelag at trenden med å velge norskprodusert mat og drikke skal fortsette. Da er det viktig med politisk støtte fra ny regjering og nytt Storting.
– Det er viktig at bedriftene i mat- og drikkenæringen har rammevilkår som gir lønnsomhet til investeringer, og produktutvikling som gir konkurransekraft og høyere produktivitet. Myndighetsbestemte rammevilkår som avgiftspolitikken, må være tilpasset den internasjonale konkurransesituasjonen matindustrien står i. Her har vi forventninger til alle partiene, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.
Det siste året har etterspørselen etter norskprodusert mat vært stigende, noe som har ført til økt etterspørsel etter norske råvarer. Med åpne grenser er det ventet at dette vil bli endret.
– Vi vil produsere det forbrukerne ønsker, i Norge og på norske råvarer. Det er derfor viktig at en ny regjeringsplattform slår fast tiltak for å øke norskandelen i matproduksjonen. I den felles plattformen krever vi økte ambisjoner for en samlet verdikjede for mat, sier leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming.
Flere arbeidsplasser
Den felles plattformen har krav om styrkede rammevilkår for hele verdikjeden, og bedre maktbalanse i verdikjeden mellom bonden/industri og dagligvarekjedene. I dag er verdikjeden for mat og drikke Norges største fastlandsindustri, med ca 43 000 årsverk i landbruket og rundt 40 000 sysselsatte i mat- og drikkeindustrien.
– NHO Mat og Drikke, Bondelaget og NNN har i fellesskap utarbeidet denne plattformen som peker på de viktigste punktene for å styrke norsk matproduksjon. Her har vi felles interesser. Vi og våre medlemmer forventer at kommende regjering etter valget vil føre en politikk som kan styrke norsk matproduksjon og arbeidsplasser, sier leder i NNN, Anne Berit Aker Hansen.
De tre organisasjonene vil framover mot valgdagen jobbe mot politikere fra alle partier for å få støtte til de felles kravene.
1. Gode rammevilkår gir grunnlag for økt verdiskaping og sysselsetting i hele verdikjeden for mat og drikke
– Øke norskandelen i matproduksjonen
– Legge til rette for økt norsk råvareproduksjon i hele landet og avsetting av norske råvarer i mat- og drikkenæringen
– Administreringen av importvernet må ivareta mat- og drikkenæringens behov på en fleksibel måte, uten at det svekker norsk råvareproduksjon
– Øke markedsandelen i Norge og internasjonalt for landbaserte mat- og drikkeprodukter
2. Virksom konkurranse og balansert makt i verdikjeden for mat- og drikke
– Stortingsvedtakene og flertallsmerknadene fra Stortingsmelding nr. 27 (2019-2020) om konkurransen i dagligvaresektoren må følges opp
– Sikre tilgang på grossist- og distribusjonstjenester på like vilkår for aktørene i verdikjeden for mat og drikke
– Sikre like vilkår i konkurransen mellom leverandørenes produkter og dagligvarekjedenes egne merkevarer
3. Styrke kompetansebygging og rekruttering i mat- og drikkenæringen
– Legge til rette for økt rekruttering til landbruks- og matfagene
– Legge til rette for at næringen har kontinuerlig kompetansebygging for å sikre produktivitetsvekst, robotisering og digitalisering
– Legge til rette for investeringer i ny teknologi, forskning og innovasjon i verdikjeden for mat og drikke
4. Redusert grensehandel skaper norske arbeidsplasser
– Følge opp Stortingets vedtak om å legge frem en egen sak om grensehandel med tiltak for å redusere grensehandelen og sikre konkurransekraften til norsk næringsliv
– Det må foretas en helhetlig gjennomgang av særavgiftene på mat og drikke i Norge. Formålet må våre å tilpasse avgiftene til formålet med dem, samtidig som de må være tilpasset den internasjonale konkurransesituasjonen næringsmiddelindustrien står i
– En naturlig referanseramme for en slik gjennomgang må være å harmonisere avgiftsnivåene på mat og drikke mellom Norge og Sverige
5. Norsk produksjon av mat og drikke er en del av klimaløsningen
– Legge til rette for redusert klima- og miljøbelastning i norsk mat- og drikkeproduksjon
– Legge til rette for at Norge skal være selvforsynt med animalske produkter og dermed unngå karbonlekkasje
– Bidra til å redusere matsvinnet med 50% innen 2030
Kilde: Pressemelding fra NNN, NHO og Bondelaget