Bjørn
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bondelaget kritisk til bjørneflytting i Bardu

10. august 2020

Klima- og miljødepartementet vil flytte en bjørnebinne som har drept sauer i beiteprioritert område. Bondelagsleder Lars Petter Bartnes er kritisk til vedtaket.

Klima- og miljødepartementet opprettholder avslaget på Bardu kommunes søknad om å få felle en binne og ungene hennes.

– Bjørnebestanden ligger godt under bestandsmålet som Stortinget har vedtatt. Vi har derfor avslått søknad om å felle ei bjørnebinne med to unger i Bardu. Samtidig ønsker vi å unngå ytterligere skade i de beiteprioriterte områdene i kommunen. Derfor vil vi nå forsøke å flytte binna og ungene til et egnet sted, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i en pressemelding

Bjørnebinna med to fjorårsunger har forårsaket skader på sau i beiteprioritert område i Bardu kommune i sommer. Området opplevde betydelige tap til bjørn i beitesesongen i 2018. For å forhindre en eventuell videre skadesituasjon, gir Klima- og miljødepartementet  Miljødirektoratet ved Statens naturoppsyn i oppdrag å forsøke å flytte binna med unger til et egnet område.

Bondelaget: Krevende og uforutsigbart

Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag sier tiltaket er krevende og uforutsigbart.

– Flytting av rovdyr er komplisert, særlig når det skal flyttes ei binne med unger, sier Bartnes.

Bondelaget er glad for at en umiddelbar fare for beitedyra blir flyttet, men bjørn trekker ofte tilbake til det området de flyttes ifra, ifølge Bartnes.

– Spørsmålet mange nå stiller seg er hvilken bjørnesone binna skal flyttes til. Myndighetene må gjøre en grundig risikovurdering og være 100 prosent sikre på at binna ikke fortsetter å gjøre skade i andre områder, sier Bartnes.

(©NTB)