Olaug Bollestad
Foto: Torbjørn Tandberg

Bollestad har mest makt i Landbruks-Norge

17. desember 2019

Ikke overraskende er det landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) som i år topper årets matmaktkåring I Nationen og Bondebladet.

«Hun er første landbruksminister i en flertallsregjering siden de rødgrønnes tid, og styrer på en regjeringsplattform der KrF oppnådde betydelige gjennomslag på landbruksområdet», heter det fra juryen.

Kåringen, hvor landets 100 mektigste i landbruket utnevnes, utføres for femte år på rad av Nationen og Bondebladet.

– Posisjonen min gir meg makt. Det vet jeg. Jeg vil bruke den posisjonen jeg har fått til å samarbeide med folk, lytte til folk og dra de med for å finne løsninger som flest mulig kan stille seg bak, sier Bollestad til Nationen.

Få endringer på topp

Bak landbruksministeren følger største eier i Norgesgruppen, Johan Johannson, etterfulgt av finansminister og Frp-leder Siv Jensen. Fjerdeplassen går ikke til en person, men et fenomen: Klimaendringene.

Blant topp fire er det kun førsteplassen som har endret seg fra fjorårets kåring hvor departementsråd Leif Forsell var mektigst. Daværende landbruksminister Bård Hoksrud kom i fjor på femteplass.

På femteplass i år er leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Kvinneandelen vokser

Årets liste viser også at kvinner får mer makt i landet. Mens det i fjor var 33 kvinner på lista, har tallet i år økt til 43. 18 kvinner står på øvre halvdel av lista, mot 13 i fjor.

En av kvinnene på lista er Miljøpartiets Une Aina Bastholm. Hun er også den personen som klatrer mest på lista fra i fjor. Da var hun på 76.-plass, i år er hun på 23.-plass.

– Det har en sammenheng mellom valgresultatet i høst og at MDG har prioritert landbruk ganske høyt, sier juryleder Reidar Almås. I tillegg til ham består juryen av Yngve Ekern, Linda Sunde og Kato Nykvist.

(©NTB)