Olaug Bollestad
Foto: Landbruks- og matdepartementet

Bollestad forventer at Veterinærinstituttet opprettholder en desentralisert struktur

20. februar 2019

– Jeg hadde et godt og langt med styreleder, nestleder i styret og instituttlederen, sier Bollestad til NTB.

– Det var viktig for meg å få bekreftet at Veterinærinstituttet skal ha en desentralisert struktur. Og jeg fikk også bekreftet at de vil ha økt fokus på forskning, fortsetter hun.

Planla kutt

Ifølge Stavanger Aftenblad hadde Veterinærinstituttet planlagt kutt som ville ha rammet store deler av virksomheten i Tromsø, Trondheim og Sandnes. Instituttet har begrunnet kuttene med dårlig økonomi og vist til at de skal flytte inn i nye lokaler i Ås like utenfor Oslo, hvor de i større grad vil sentralisere virksomheten. Dette var bakgrunnen for at Bollestad kalte inn ledelsen til møte.

– Det er instituttets styre og instituttlederen som må bevise at fullfører det de svarte meg i dag, sier landbruksministeren.

– Det er viktig at de er til stede i Sandnes, Tromsø og Trondheim fordi et statlig institutt er et viktig partnerskap for regional forskning, fortsetter hun.

Uavklart i Tromsø

Bollestad trekker fram det foreløpig uavklarte spørsmålet om dyreobduksjoner i Tromsø, der det ikke er lagt inne midler til dette i 2019.

– Enten får de til en avtale med Universitet i Tromsø, eller så vil det komme en tilleggsbevilgning. Det lover jeg ikke, men det er en av løsningene, sier landbruksministeren.

Veterinærinstituttets avdeling på Høyland i Sandnes har blant annet drevet forskningpå om operasjonsteknikker for dyr kan brukes på mennesker – og omvendt. Bollestad opplyser at hun tirsdag fikk oppgitt at dette skal være et nasjonalt senter for denne typen forskning.

NTB-Alexander Vestrum