Pelsdyr
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Beslutningen om å avvikle pelsdyrnæringen ligger fast.

18. januar 2019

KrF fikk ikke medhold i sitt krav om å reversere beslutningen fra Jeløya-plattformen i fjor om å avvikle pelsdyrnæringen.
KrFs stortingsrepresentant Steinar Reiten varslet i Trønder-Avisa før regjeringsforhandlingene at hans parti ville ta opp saken.

Men i plattformen fra Høyre, Frp, Venstre og KrF heter det at «regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen».

– Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter fram til årsskiftet 2024/2025, heter det.

Norges Bondelag er blant dem som reagerer på vedtaket, som var en viktig Venstre-seier i fjorårets regjeringsforhandlinger.

– Vi må konstatere at pelsdyrbøndene er blitt ofret av partiene som sto bak videreføringa i næringa i 2017, sier Bondelagets leder Lars Petter Bartnes.

– Avviklingen av en hel næring er juridisk bestridt og derfor ikke avgjort. Det er heller ikke tegn i plattformen på at regjeringa er villig til å gjøre opp for seg på en anstendig måte. Det er alvorlig, sier han.

Til sammen 93 ordførere har signert et opprop for å bevare pelsdyrnæringen i Norge, ifølge Nationen.

(©NTB)