Unge bønder i potetåkeren
Foto: Privat

Årets unge bønder fra Steigen i Nordland

10. november 2020

Ekteparet Henning Andreas Holand og Dina Fonn Sætre fra Steigen i Nordland ble tidenes første felles vinnere av tittelen «Årets unge bonde», da prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) på Bogstad Gård i Oslo tirsdag  Vinnerne får 20. 000 i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10 000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstjenester.

 

Dina og Henning tok over gården til Hennings foreldre i 2018. Paret holder hovedsakelig på med potetproduksjon. Etter overtakelsen har de to forbedret teknologien på gården. Nå har de GPS-styring på traktoren, og et mer presist utstyr til å sette, gjødsle og ta opp poteten.

Målet er en 100 prosent salgbar avling. Parets hjertesak er å bruke alle potetene, uansett fasong og størrelse, for å redusere matsvinnet. De vil bruke og selge både store, små, mindre pene og hjerteformet poteter. Slik startet et strategisk arbeid med å få potetene inn i attraktive emballasjer, og inn på markedet for å nå ut til en større kundegruppe. Paret har deltatt i et forskningsprosjekt i regi av NIBIO, for utvikling av nye stedegne potetsorter.

De er også opptatt av likestilling i landbruket og for å styrke kvinners likeverdige rolle og posisjon. Driften av gården står de sammen om, og hadde ikke klart det uten hverandre. Derfor har det vært viktig for paret at både dem og menneskene rundt, omtaler gården som både Dinas og Hennings gård. Den innsatsen ser de resultater av.

Kilde: Landbruks- og matdepartementet