Illustrasjonsfoto: F. Meyer
Illustrasjonsfoto: F. Meyer

Antbiotikaresepter blir kun gyldig i 5 dager

23. september 2022

Legemiddelverket reduserer dagene en resept på antibiotika til dyr er gyldig, fra ti til fem dager. Målet er å unngå unødvendig bruk og resistente bakterier.

Ifølge Legemiddelverket har regelendringen allerede trådt i kraft, 16. september, men har full virkning først fra neste lørdag.

Unødvendig bruk av antibiotika en av verdens største helseutfordringer, fordi overdreven bruk eller i unøde skaper resistente bakterier.

– Norske veterinærer er allerede flinke til å bidra i arbeidet mot antibiotikaresistens og forskriver mindre antibiotika enn andre europeiske land, samtidig som behandlingsresultatene er like gode, sier Knud Torjussen, veterinær i Legemiddelverket, i pressemeldingen denne uka.

For matproduserende landdyr og oppdrettsfisk er målet faktisk nådd i løpet av de siste ni årene. Vi er imidlertid ikke helt i mål med å redusere bruken når det gjelder kjæledyr.

Fra nå av vil antibiotikaresepter dyreeier får av veterinær, ha en gyldighet på 5 dager. Hvis dyret trenger antibiotikabehandling, bør eier derfor raskt oppsøke apotek og starte behandlingen.

Regelendringen blir kommunisert til veterinærer og apotek. Landets veterinærer har dessuten fått plakater og klistremerker til bruk i en overgangsperiode, så dyreeiere får med seg den nye regelen.

Les mer hos Mattilsynet

(©NTB)

[email protected]