Foto: TINE

Ann-Beth Freuchen ny konsernsjef i TINE

23. august 2023

Styret i TINE har ansatt Ann-Beth Freuchen som ny konsernsjef i TINE. Hun etterfølger Gunnar Hovland som har valgt å søke nye muligheter utenfor konsernet, og går til stillingen som konsernsjef for fornybarkonsernet Aneo. Freuchen tar over topplederrollen 1.oktober 2023.  

Ann-Beth Freuchen er i dag visekonsernsjef i TINE med kommersielt ansvar. Hun har tidligere 25 års ledererfaring fra Orkla. Hvor hun har ledet internasjonale industriselskaper og forretningsområder som Orkla Foods Nordics & Baltics og Orkla Confectionery & Snacks.     

– Ann-Beth har betydelig ledererfaring fra internasjonale merkevareselskaper med store, komplekse verdikjeder. Det er ingen tvil om at hun har egenskapene som trengs for at TINE skal lykkes i markedet, sikre lønnsomhet, skape innovasjoner og vekst fremover. Vi har funnet en konsernsjef som vil videreutvikle TINE inn i fremtiden, sammen med alle de dyktige kollegene og eierne av selskapet vårt, sier styreleder Marit Haugen.  

Et kommersielt meieriselskap. I verdensklasse.  

TINE er en av Norges sterkeste merkevareleverandører, som eies av over 8000 melkebønder Norge rundt. Fallende melkeforbruk, betydelig import av meieriprodukter og en sterk konkurranse gjør at kommersiell suksess står helt øverst på agendaen til samvirkeselskapet – også i valget av ny konsernsjef.  

– TINE må være forbrukerens og kundenes førstevalg. Ann-Beth har bred erfaring med å utvikle vinnerlag som leverer topp resultater. Hun har ledet store strategiske, strukturelle og organisatoriske endringer og vil forsterke det kommersielle arbeidet som er helt avgjørende for å styrke TINEs konkurransekraft. Slik sikrer vi en bærekraftig, norsk melkeproduksjon i fremtida, fortsetter Haugen.   

TINEs historie går 150 år tilbake. Produktene har vært en del av norske matbord gjennom flere generasjoner og melkeproduksjonen er viktig for mange norske lokalsamfunn. Den nye konsernsjefen er mer enn motivert for oppdraget hun tar fatt på fra 1.oktober i år.  

– Jeg ser frem til oppgaven med stor ydmykhet og er takknemlig for at jeg har fått en slik mulighet. TINE er et fantastisk selskap, som betyr noe for folk flest hver eneste dag. Både gjennom våre kjente merkevarer, men også gjennom et viktig samfunnsoppdrag. Sammen med våre dyktige eiere sørger vi for et levende Norge med matproduksjon i hele vårt langstrakte land. Jeg har sterk tro på det fremtiden vil bringe, og gleder meg til å skape verdi for både kunder og eiere, sammen med et stort lag av kompetente folk med hjerte for TINE, sier Freuchen som er offensiv på selskapets vegne.  

– Vekst er helt avgjørende for at TINE skal lykkes. Da må vi vinne forbruker og kundenes hjerter og sette de i førersete for alt vi gjør. Vi skal bygge et felles kommersielt tankesett som gjør at vi griper alle muligheter, både i og utenfor landegrensene. Og vi har de beste forutsetningene for å lykkes med både merkevarene, menneskene og melka, sier Freuchen.  

Helt rett for TINE  

Gunnar Hovland har vært konsernsjef i TINE siden 1.januar 2019. Han har valgt å takke ja til nye utfordringer utenfor selskapet, og blir konsernsjef i det nyetablerte fornybarkonsernet Aneo. Han ser tilbake på svært meningsfylte år i TINE.  

– Bondens filosofi om å overlate gården i bedre stand til neste generasjon gjelder også for meg. Nå gir jeg stafettpinnen videre til Ann-Beth med tillit og trygghet. Jeg vet at TINE får en konsernsjef som er godt rustet til å lede og bygge konsernet videre. Jeg vil også takke styret for deres støtte og ledelse, samt kollegaene mine for en flott tid i TINE. Nå ser jeg frem til min nye rolle i et selskap som også har et viktig samfunnsoppdrag, hvor jeg i tillegg kommer nærmere familien, avslutter Hovland som bor i Trondheim hvor Aneo har sitt hovedkontor.   

– Styret er takknemlig for den kjempejobben Gunnar har gjort for TINE. Han har løftet og styrt selskapet med enn stø hånd gjennom ei krevende tid hvor TINE har hatt en god utvikling, tross både pandemi, geopolitiske spenninger og inflasjon. Jeg ønsker han lykke til med nye utfordringer, avslutter Haugen. 

Fakta

Ann-Beth Freuchen (51):  

  • Fra 1.februar 2022 har hun vært visekonsernsjef med kommersielt ansvar i TINE  

  • Over 25 års erfaring fra FMCG-bransjen (Fast-Moving Consumer Goods) og Orkla. Hun har bred og internasjonal erfaring fra en rekke lederjobber og utvikling av flere av landets mest kjente merkevarer innenfor porteføljene til Nidar, Lilleborg, KiMs og Orkla Foods.  

  • Fra 2019 til 2021 har hun ledet Orkla Foods Nordics & Baltics, som konserndirektør for Orklas største virksomhetsområde.  

  • Fra 2015 til 2019 var hun konserndirektør for Orkla Confectionery & Snacks.   

  • Freuchen har vært adm. direktør for Orkla Confectionery & Snacks Norge siden selskapet ble opprettet i april 2013 som følge av sammenslåingen av de norske selskapene KiMs, Sætre og Nidar.  

  • Før det var hun adm. direktør i KiMs Norge. Hun har vært i Orkla siden 1996 og har også erfaring fra kommersielle lederjobber som marketingdirektør og salgsdirektør i tidligere Nidar.  

  • Freuchen har bred erfaring fra ulike styreverv.  

  • Freuchen er utdannet Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI (Master of Economics, Masters International Business)  

Se en video med den nye konsernsjefen her

Kilde: Pressemelding fra TINE