Sauer på beite
Foto: Solveig Vikene / SCANPIX

Alle vil ha lammekjøtt, ingen vil ha sauekjøtt.

15. oktober 2018

Forbrukeren bryr seg ikke om sauekjøtt. Alle vil ha lammekjøtt. Sauebonden Bjørn Pettersen fra gården Slengen i Levanger fikk betalt fire kroner per sau.

Siste avregning fra Nortura-slakteriet i Malvik viser at sauebonden fikk betalt 315 kroner for 25 sauer.

– I snitt fikk jeg betalt en kjøttpris på mellom fire og fem kroner per sau, sier Bjørn Pettersen til Trønder-Avisa.

Det utgjør 19 øre per kilo.

Hvorfor vil forbrukerne kun ha lammekjøtt?

– Det er basert på en tabbe bransjen gjorde for 40 år siden, da vi brukte gammelsau i fårikålkjøttet. Det ga sterk sauesmak på maten, noe forbrukerne reagerte på. Vi har ennå ikke har klart å rette opp holdningene i ettertid, og det synes jeg er kritikkverdig. Vi vet nemlig at det ikke blir sauesmak på kjøttet før sauen blir to til tre år gammel. Indrefilet og reinskårne lår av voksensau kunne vært brukt i mye større omfang, sier Pettersen.

Ifølge rådgiver Bjørn Wæhre i Nortura har det ikke manglet på forsøk på å introdusere nye produkter basert på kjøtt fra voksen sau. Nortura sto nylig klar til å lansere fårefrikassé, men kjedene sa nei takk.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop sier at deres erfaring er at det generelt er liten interesse hos samvirkets kunder for å spise mye mer sauekjøtt.
– I motsetning til mange andre så sitter vi på fakta om hva kundene faktisk kjøper, ikke bare hva de sier de vil kjøpe, eller hva andre mener de bør kjøpe mer av.

Det er i dag 1.400 tonn frosset sauekjøtt på lager. Omsetningsrådet har satt i gang tiltak for å håndtere situasjonen. En del skal blant annet brukes til dyrefôr.

I tillegg til prisen fra slakteriet får bonden et grunntilskudd på 2,70 kroner, distriktstilskudd på 4,95 kroner og økologisk tilskudd på 1 krone for hver kilo sauekjøtt.

For full oversikt på prisene se Landbruksbørsen

(©NTB) og Trønder-Avisa