Uendret målpris for melk og ingen endringer i Prisutgjevningsordningen for melk(PU). Det er status etter årets jordbruksforhandlinger. –Jeg vil gi honnør for den jobben partene har gjort i den spesielle situasjonen vi nå er i. Jeg har respekt for at partene ikke kan gå inn i alle detaljer, sier styreleder i TINE Marit Haugen.
–Bonden trenger og fortjener økte inntekter. Den beste måten å gjøre det på nå er igjennom volum. Vi ser hva som skjer i resten av verden, og spesielt melkeprisen i Europa. Med utfasing av Jarlsbergeksporten er det ekstra viktig å sikre volumene i Norge. På kort sikt, med stor ledig kapasitet i både industri og fjøs, er det å sikre volum viktigere enn prisøkninger. Jeg tror en uendret målpris vil styrke konkurransekrafta for norsk melk, sier Haugen.
Ingen endringer i PU-ordningen i denne omgang
Ett av TINEs viktigste innspill til årets forhandlinger var å endre de konkurransepolitiske tiltakene i PU-ordningen. Det blir ingen endringer i denne omgang.
–Jeg må si at jeg er skuffet over at vi er på stedet hvil når det gjelder de konkurransepolitiske virkemidlene i PU-ordningen. Vi opplever bred forståelse for at tiden er overmoden for å ta grep, og jeg ser ingen god grunn til å utsette dette. Å gjøre noe med de konkurransepolitiske virkemidlene er viktig for landbruk i hele landet, og vi kan ikke fortsette med denne typen ordninger når næringa er så presset, sier Haugen.
Forutsigbarhet i omsetning av melkekvoter
Ordningen med omsetning av melkekvoter gjeninnføres, etter å ha vært suspendert, i forbindelse med et ekstraordinært oppkjøp for å redusere melkeproduksjonen. Ordningen gjeninnføres ved at 60 prosent av produsentenes kvote kan selges privat, mens minst 40 prosent må selges til staten til en pris på 4 kr per liter.
–Forhandlingene har lagt grunnlaget for den ordinære omsetningsordningen i 2021. De gir forutsigbarhet, sier Haugen.
Kilde: Tine Medlem