I dag la Totalberedskapskommisjonen fram sin rapport. Der er det en bred omtale av matforsyning og matvaresikkerhet. De kommer med 11 anbefalinger.
Kommisjonen anbefaler:
-å gjennomføre en risiko-, sårbarhets- og beredskapsanalyse av norsk matforsyning for å kartlegge den faktiske matvareberedskapen
-å umiddelbart legge planer for økt selvforsyningsgrad basert på norske råvarer
-å styrke lagerhold av matkorn betydelig utover dagens ambisjon
-å sikre nødvendige lagre av kritiske innsatsfaktorer til matproduksjon
-å avklare det samlede potensialet for å legge om produksjon innenfor landbruk, havbruk og fiskeriene, og kosthold, på kort og lang sikt ved forsyningskriser
-å styrke overvåkingen av internasjonale mat- og fôrvaremarkeder gjennom samarbeid mellom sentrale myndigheter og næringene
-å styrke samarbeidet med EU og nordiske land om matsikkerhet og matberedskap
-å videreføre en restriktiv jordvernpraksis for å sikre nødvendige arealer til matproduksjon, inkludert å vurdere virkemiddelbruk
-å utrede tiltak som kan styrke myndighetenes og næringenes evne til samordnet forebygging og håndtering av plante-, dyre- og fiskesykdommer
-å iverksette tiltak som kan sikre tilgangen til veterinærtjenester i norsk matproduksjon
-å utvide Rådet for matvareberedskap slik at det omfatter myndigheter og aktører fra produksjon og videreforedling