Foto: Bitmap
Foto: Bitmap

Se alle vinnerne under Det Norske Måltid

5. februar 2021

Kokk og restauranteier Bent Stiansen fikk årets hederspris under Det Norske Måltid for hvordan han snakker opp bruken av norske råvarer

− Bent Stiansen er en viktig bidragsyter i Matnasjonen Norge. Han har en stolthet og respekt for norske råvarer og setter sin ære i å bruke sesongvarierte råvarer når de er på sitt beste. Gjennom 30 år har han inspirert unge til å satse på matfaget, og ingen har utdannet flere kokker enn han, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

Under Det Norske Måltid fredag kveld delte hun ut hedersprisen til Bent Stiansen for hvordan han snakker opp bruken av norske råvarer. Stiansen er kokk og eier Michelin-restauranten Statholdergaarden i Oslo. Han har også deltatt i en rekke TV-programmer og gitt ut flere kokebøker.

− Det er utrolig hva man kan vinne når man har verdens beste fagbrev, kokkefagbrevet, sier Stiansen.

Prisen ble delt ut i forbindelse med finalen i Det Norske Måltid fredag, der det også ble delt ut priser i 13 kategorier.

Blant dem som stakk av med seieren, var Eiker Gårdsysteri fra Hokksund, som vant i kategorien Årets ost for Holtefjell vellagret, Sirupstynnkakebakeriet fra Brumunddal, som vant i kategorien Årets bakst for sin sirupstynnkake og Strand gård fra Tau, som vant i kategorien Årets kjøtt med sin vaktel.

− Vinnerne har vist en kombinasjon av tradisjon og innovasjon i produktene sine, og en evne til å få fram det beste i råvarene. Dette er produkter av ypperste kvalitet, sier dommer Roar Hildonen

Her er alle vinnerne 

Årets bakst: Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen, Sirupstynnkakebakeriet

Årets drikk: Solbærsaft, Røyse Bærpresseri

Årets grønne: Gråblå østerssopp, Topp Sopp

Årets grønne foredlet: Eplesidereddik fra Hardanger, Ulvik Frukt & Cideri

Årets kjøtt: Vaktel, Strand Gård

Årets kjøtt foredlet: Vikedal spekeskinke einerøkt modnet 3,5 år, Vikedal Gårdsmat

Årets meieriprodukt: Smør, Valmsnes gård

Årets øl: Imperial Gulrot Gose, Drum Brew

Årets ost: Holtefjell vellagret, Eiker Gårdsysteri

Årets sider: Humlepung, Aga Sideri

Årets sjømat: Seifilet skinn og beinfri, Reinhartsen

Årets sjømat foredlet: Sikkaviar, Femundmat

Årets søtsak: Vaffelhjerte, Sverre Sætre Konditori