Kokk og restauranteier Bent Stiansen fikk årets hederspris under Det Norske Måltid for hvordan han snakker opp bruken av norske råvarer
− Bent Stiansen er en viktig bidragsyter i Matnasjonen Norge. Han har en stolthet og respekt for norske råvarer og setter sin ære i å bruke sesongvarierte råvarer når de er på sitt beste. Gjennom 30 år har han inspirert unge til å satse på matfaget, og ingen har utdannet flere kokker enn han, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).
Under Det Norske Måltid fredag kveld delte hun ut hedersprisen til Bent Stiansen for hvordan han snakker opp bruken av norske råvarer. Stiansen er kokk og eier Michelin-restauranten Statholdergaarden i Oslo. Han har også deltatt i en rekke TV-programmer og gitt ut flere kokebøker.
− Det er utrolig hva man kan vinne når man har verdens beste fagbrev, kokkefagbrevet, sier Stiansen.
Prisen ble delt ut i forbindelse med finalen i Det Norske Måltid fredag, der det også ble delt ut priser i 13 kategorier.
Blant dem som stakk av med seieren, var Eiker Gårdsysteri fra Hokksund, som vant i kategorien Årets ost for Holtefjell vellagret, Sirupstynnkakebakeriet fra Brumunddal, som vant i kategorien Årets bakst for sin sirupstynnkake og Strand gård fra Tau, som vant i kategorien Årets kjøtt med sin vaktel.
− Vinnerne har vist en kombinasjon av tradisjon og innovasjon i produktene sine, og en evne til å få fram det beste i råvarene. Dette er produkter av ypperste kvalitet, sier dommer Roar Hildonen
Her er alle vinnerne
Årets bakst: Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen, Sirupstynnkakebakeriet
Årets drikk: Solbærsaft, Røyse Bærpresseri
Årets grønne: Gråblå østerssopp, Topp Sopp
Årets grønne foredlet: Eplesidereddik fra Hardanger, Ulvik Frukt & Cideri
Årets kjøtt: Vaktel, Strand Gård
Årets kjøtt foredlet: Vikedal spekeskinke einerøkt modnet 3,5 år, Vikedal Gårdsmat
Årets meieriprodukt: Smør, Valmsnes gård
Årets øl: Imperial Gulrot Gose, Drum Brew
Årets ost: Holtefjell vellagret, Eiker Gårdsysteri
Årets sider: Humlepung, Aga Sideri
Årets sjømat: Seifilet skinn og beinfri, Reinhartsen
Årets sjømat foredlet: Sikkaviar, Femundmat
Årets søtsak: Vaffelhjerte, Sverre Sætre Konditori