Maria Backe Dahl
Foto: GORM K. GAARE

Økokrim har siktet tre grisebønder etter Nrk-film

9. oktober 2019

Økokrim har startet etterforskning og siktet tre bønder for brudd på dyrevelferdsloven etter avsløringer som kom fram i filmen som ble sendt på Nrk Brennpunkt i sommer.

– Jeg kan bekrefte at Økokrim har startet etterforsking, innhentet dokumentasjon og gjennomført avhør i denne saken, sier konstituert statsadvokat Maria Bache Dahl til NRK.

– Tre bønder er siktet for brudd på dyrevelferdsloven, og Økokrim samarbeider med Mattilsynet i denne saken. Av hensyn til etterforskingen kan jeg ikke kommentere ytterligere nå, sier statsadvokaten.

– Mattilsynet har klart å finne ut hvem de fleste av bøndene er, og Mattilsynet har delt denne informasjonen med Økokrim og bistått med våre vurderinger av forholdene som ble avdekket. Vi er glad for at Økokrim griper fatt i slike alvorlige saker, skriver seksjonssjef Torunn Knævelsrud i Mattilsynet i en e-post til NRK.

Strafferammen for brudd på dyrevelferdsloven er bøter og inntil tre års fengsel.

I juni sendte NRK dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» som avdekket omfattende lov- og regelbrudd i grisefjøs og -slakterier.

Deler av dokumentaren ble filmet med skjult kamera av Norun Haugen som tilbrakte tid på hos 13 svineprodusenter i Norge over fem år.

Bruken av skjult kamera har fått sterk kritikk. NRK har på sin side forsvart bruken av skjult kamera.

Kilde: NTB og NRK