Streikevakter i Felleskjøpet Agri
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet Agri.

17. september 2019

Streiken i Felleskjøpet Agri fører til mindre kraftfôr på Østlandet. Svineprodusenter frykter matmangel for grisene.

352 ansatte i Felleskjøpet Agri gikk ut i streik tirsdag morgen. Streiken fører til at kraftfôrfabrikken på Kambo i Moss stanser produksjonen. Felleskjøpet skal imidlertid få i gang ett skift onsdag morgen, mot tre som er normalen.

– Vi klarer nok å opprettholde den kritiske produksjonen, men det blir merkbart og mer tungvint, sier tillitsvalgt Dagfinn Pedersen for Negotia ved fabrikken til NRK.

Leder Christian Bjørnstad i Norsvin i Østfold sier at husdyrprodusentene er bekymret for om det vil være nok kraftfôr tilgjengelig under streiken.

– Får man ikke tak i fôr, begynner alternativene å bli få. Når kapasiteten blir redusert, så blir vi bekymret for det. Det vil ikke gå mange dager før vi merker dette, sier han til NRK.

Kraftig redusert leveranse

Rundt klokka 3 natt til tirsdag ble det brudd i meklingen mellom Spekter og YS (Negotia), og streiken var et faktum.

Som følge av produksjonsstansen på Kambo blir kraftfôrleveransene til svin og fjærfe på Østlandet kraftig redusert. Også leveranser i resten av landet kan bli berørt, opplyser Felleskjøpet.

Kornsiloer i Gjøby, Stange, Gran, Grue, Hadeland, Eiker og Askim er direkte berørt av streiken.

I tillegg rammer streiken også flere andre områder i Felleskjøpet. Store deler av salgsapparatet og kundetjenesten er tatt ut i streik, og flere butikker holdes stengt eller har reduserte åpningstider.

Vil beholde rettigheter

Striden dreier seg ifølge Negotia om at deres medlemmer skal få beholde rettigheter de allerede har. Felleskjøpet Agri går fra arbeidsgiverforeningen Spekter til NHO, og da vil Negotias medlemmer i Felleskjøpet Agri bli omfattet av en annen tariffavtale.

– På bakgrunn av dette har Negotia fremmet krav om å sikre medlemmene rettigheter som i dag er regulert i Spekter-avtalen. Dette gjelder blant annet full lønn under sykdom og svangerskapspermisjon/fødsel, gruppelivsforsikring, tillegg for sen arbeidstid og helligdagstillegg, sier Negotia-rådgiver Anne-Lene Gabrielsen.

Hun sier at kravene som er stilt, ikke vil koste arbeidsgiveren en krone mer.

– Da arbeidsgiveren under meklingen ikke ville imøtekomme vårt krav om en videreføring av vilkår vi allerede har, ser vi oss nødt til å fortsette kampen ved å gå til streik, sier Gard Henriksen, hovedtillitsvalgt for Negotia-medlemmene i Felleskjøpet Agri.

– Uforståelig

Til NTB opplyser kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i arbeidsgiverforeningen Spekter at meklingen ble avsluttet klokka 2.50, nesten tre timer på overtid.

– Det er uforståelig at et lønnsoppgjør som ble akseptert av alle de andre fagforeningene i Felleskjøpet, ikke er godt nok for Negotia/YS. De velger i stedet å ta sine medlemmer ut i en streik som vil ramme både Felleskjøpet og kundene kraftig, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Det er oppnådd enighet med samtlige andre fagforeninger gjennom ordinære forhandlinger, med et resultat som er i tråd med normen fra frontfaget. Negotia/YS representerer i underkant av 20 prosent av de ansatte. De fremmet i forhandlingene lønnskrav på rundt 12 prosent.

– Det er nesten fire ganger så høyt som det andre arbeidstakere i Norge kan regne med å få i år, sier Bratten.

(©NTB)

Les om konsekvensene her

(©NTB)