Skilt ved Mattilsynets hovedkontor
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

11 tonn lammekjøtt fra New Zealand stoppet i grensekontroll.

21. oktober 2019

For høye temperaturer i et parti med lammekjøtt førte til at flere tonn måtte sendes tilbake til New Zealand etter en grensekontroll. Det skriver Nationen

22. august utførte Mattilsynet en grensekontroll på et parti med fryst lammekjøtt fra New Zealand.

Importøren av lammekjøttet var Unil, som er ansvarlig for import, utvikling, innkjøp og markedsføring av produkter under Norgesgruppens merker.

Kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, forteller at kjøttet allerede er på vei tilbake til New Zealand.

– Lammekjøttet er sendt i retur til opprinnelseslandet, i henhold til regelverket. Dette medfører ingen direkte økonomiske tap for oss. Den største utfordringen er at vi vil stå uten varer i en periode, sier Søyland.

Norsk lammekjøtt ikke konkurransedyktig i offshore-markedet.

Kunne dere ikke bare bestilt norsk kjøtt når dette partiet ble avvist?

For det første er hovedmarkedet for dette varepartiet kunder utenfor Norge. Det betyr at volumet blir solgt utenfor det norske markedet og kommer aldri inn i Norge. Produktene går kun gjennom en norsk grensekontroll for å komme inn i EU-markedet og blir ikke fortollet inn i Norge. Det påvirker dermed heller ikke salgsvolumet i det norske markedet. Når det gjelder dagligvare er lammekjøttet som selges i all hovedsak norsk råvare, skriver Kine Søyland til Landbruk24.

Vi skulle gjerne erstattet det returnerte partiet med norsk råvare, men i offshore-markedet (oljeplattformer etc) er ikke norsk lammekjøtt konkurransedyktig på pris, dessverre. Vi jobber nå med å finne alternative volumer for å erstatte varene som ble returnert. Disse må være konkurransedyktige i det EU-markedet de er ment for, nemlig offshore.

NorgesGruppen importerer kun utenlandsk råvare når det er mangel på spesifikke produkter eller volumer i det norske markedet. Det kan feks være bestemte stykningsdeler eller halal-merket kjøtt. Utover dette benyttes primært norsk råvare, avslutter Søyland.

 

Kilde: Nationen