rundballer
Foto: Halvard Alvik, NTB

Rundballplast i norske elver

24. november 2020

Hele 70 prosent av all plast i norske lakseelver kommer fra rundballplast fra landbruket. Det viser en ny undersøkelse fra Norwegian Research Centre (Norce).

Forskerne fra Norce har gjort en kartlegging av plastforekomsten i 43 norske elver på Vestlandet, og tallenes tale er klare.

– Vi har kartlagt mengdene og kildene til makroplast, altså synlige, store plastbiter, i 43 elver tilsvarende 200 kilometer med elvestrekning langs hele Vestlandet fra Rogaland i sør til Møre og Romsdal i nord. Dette er den første systematiske kartleggingen av plast i elver i Norge, sier Gaute Velle, forsker i Norce miljø, i en pressemelding.

I 21 av elvene registrerte forskerne totalt cirka 1.100 meter med folie fra rundballer fordelt på rundt 1.500 biter. Forskerne fant tre ganger så mye rundballplast som alle de andre plastkategoriene de så på til sammen.

– Plast er et menneskeskapt produkt, så det er ikke uventet at plasten befinner seg i menneskenære områder. Men at rundballplast skulle stå for en så stor del av problemet, er urovekkende, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond, som har bidratt til undersøkelsen.

Etter landbruksfolie ble det funnet mest plast i kategoriene «Bygg/ anlegg», deretter «Husholdning» og så «Plastposer».

86 prosent resurkuleres

– Hele 86 prosent av landbruksfolien som ble benyttet i 2019 ble resirkulert. Det er vi stolte av, men vi skal bli bedre. Mye av plasten på gårdene samles inn, men noe av plasten havner likevel på avveie og det er ikke bra. Mange gårder ligger ned mot elver og bønder har jevnlig dugnader der de rydder og samler plast, spesielt etter flom som det har vært en del av på Vestlandet. Vi oppfordrer til å lagre plast forsvarlig unna elvebredder og jobber for at returordningen for landbruksplast skal være enkel og tilgjengelig, sier Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Norges Bondelag.

Her kan du lese hele rapporten

(©NTB)