Purke med grisunger
Foto: Norsvin

Politikere reagerer på NRK- filmen

19. juni 2019

Flere politikere reagerer kraftig etter NRKs dokumentar om svineprodusenter. 

– Jeg er opprørt og sint. De uakseptable forholdene i svineproduksjonen som Brennpunkt avdekker, gjør meg uvel og skuffa. Dyreplageri er et lovbrudd og skal slås hardt ned på, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en kommentar til dokumentaren, som ble sendt onsdag.

Bollestad slår fast at dyr i Norge ikke skal lide.

– Filmen viser dårlige holdninger og en forkastelig ukultur hos dem som har slike forhold i fjøset sitt. Bønder som ikke behandler dyrene sine bra, har ikke noe i landbruket å gjøre, understreker hun.

Bollestad vil nå ta initiativ til et møte med næringen.

– Det er viktig for meg at både myndighetene og næringen nå fortsetter arbeidet for å hindre at bønder behandler dyrene på en uforsvarlig måte. Jeg vil be om et møte så fort som mulig med næringen og Mattilsynet for å drøfte hva vi ytterligere skal gjøre for å unngå slike forhold, sier hun.

Venstres landbrukspolitiske talsmann André N. Skjelstad skriver i en epost til NTB at han kommer til å ta opp saken med landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) og justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

– Jeg forventer at landbruksministeren tar dette på dypeste alvor og sørger for en full gjennomgang av dyrevelferden og forholdene hos norske svinebønder, der de som driver på en uakseptabel måte må stå til rette for det, sier Skjelstad, som også antar at det er en sak for politiet og dermed justisministeren.

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland mener det er behov for hyppigere og mer uanmeldt kontroll. Og at Mattilsynet må sikres ressurser og sterkere virkemidler for å sikre dette.

Nasjonal talsperson og stortingsrepresentant i Miljøpartiet De Grønne Une Bastholm mener vi trenger et nasjonalt permanent dyrepoliti.

– Vi må se på alle virkemidler, som høyere krav til dyrehold, sunnere raser, mer tilsyn og mindre prispress på bonden.

Landbrukspolitisk talsperson for Høyre, Margunn Ebbesen, sier hun rystet etter å ha sett dokumentaren.

– Nå er det viktig at næringen og bøndene rydder opp. Loven er klar på hvordan ting skal gjøres, så her er det klart at det må ryddes opp. Vi må også se på hvordan tilsyn gjennomføres, og om det skal gjøres noen endringer, sier Ebbesen til NTB.

(©NTB